SEO-Copywriting
SEO

SEO-copywriting tips: onderzoeken, schrijven & meten

Een SEO-copywriter schrijft wervende teksten die zo hoog mogelijk in de resultaten van zoekmachines worden weergegeven. Copywriters kunnen relatief eenvoudig als SEO-copywriters aan de slag, als ze de basis van SEO en HTML begrijpen en op de juiste manier te werk gaan. In dit artikel beschrijf ik hoe je als SEO-copywriter je werk het beste kan verdelen in drie fasen: je begint met het kiezen van de juiste zoekwoorden, vervolgens ga je deze woorden in de teksten en tags op een website verwerken, en ten slotte meet je de resultaten van je werkzaamheden.

Het kiezen van de juiste zoekwoorden

Het eerste wat je als SEO-copywriter doet is onderzoeken met welke zoekwoorden mensen naar de website van de organisatie zoeken waarvoor je teksten schrijft. Zodra je dat weet, kun je deze woorden in de teksten en tags op de website verwerken, wat er voor zorgt dat de website hoger in de resultaten van een zoekmachine verschijnt als er op deze woorden wordt gezocht.

Je kunt daarom het beste beginnen met een brainstormsessie samen met mensen van de organisatie waarvoor je teksten schrijft. Probeer samen te achterhalen met welke zoekopdrachten mensen naar de organisatie, haar producten, of haar diensten zoeken. Stel vervolgens een lijst op met zoekopdrachten die bestaan uit 1 tot 3 woorden. Om inspiratie op te doen kun je:

 • De website van de organisatie zelf, en de websites van concurrenten bekijken.
 • Synoniemen opzoeken (er zijn verschillende websites waar je dit kunt doen, bijv. synoniemen.net)
 • Een lijst maken van de verschillende merknamen die aan de organisatie verbonden zijn.
 • een lijst maken van de producten die door de organisatie worden aangeboden.
 • Mensen buiten de organisatie vragen welke woorden zij zouden gebruiken om de organisatie te vinden.
 • Google gebruiken om verwante woorden te vinden. Zoek met een * voor je zoekwoorden in Google om te zien in welke zinnen de woorden vaak worden gebruikt. Ook kun je de functie ‘automatisch aanvullen‘ gebruiken om zoeksuggesties te zien, of onderaan de pagina met zoekresultaten ‘related searches’ bekijken.

Bij dit onderzoek naar de juiste zoekwoorden is de gratis AdWords zoekwoordenplanner een belangrijk hulpmiddel. Je kunt dit programma gratis gebruiken door een Google AdWords account aan te maken (er wordt gevraagd om een campagne te maken, maar deze kun je direct pauzeren nadat je bent ingeschreven). In dit programma kun je woorden invoeren om te zien hoeveel mensen deze woorden maandelijks als zoekopdracht in Google gebruiken. Dit wordt ook wel het zoekvolume genoemd. Ook geeft de zoekwoordenplanner suggesties voor andere zoekwoorden die je kunt gebruiken, en geeft ze aan hoeveel concurrenten er op deze zoekwoorden bieden met AdWords (let wel op, het gaat hier om concurrentie voor betaalde Google resultaten, SEO richt zich op de organische (gratis) resultaten van zoekmachines).

Stel je voor dat je de teksten voor de website van een pizzabezorger in Amsterdam schrijft. Het woord ‘pizza’ zal veel zoekvolume hebben, maar willen mensen die dit intypen ook pizza bestellen in Amsterdam? Waarschijnlijk niet. Potentiële klanten zullen eerder zoeken op bijvoorbeeld ‘pizza bestellen Amsterdam’. Wie deze zoekopdracht in de zoekwoordenplanner invoert, ziet dat er 480 keer per maand met deze opdracht wordt gezocht, en krijgt ook direct meer dan 700 suggesties. Een aantal hiervan zie je op afbeelding 1.

Zoekwoorden

Afbeelding 1, klik om te vergroten.

Wat opvalt, is dat een algemene zoekopdracht als ‘eten bestellen’ veel zoekvolume heeft. Het probleem van deze zoekopdracht is echter, dat je niet weet of mensen ook pizza willen bestellen. De meer specifiekere, langere zoekopdrachten, met minder zoekvolume zijn interessanter. Bij ‘pizza delivery Amsterdam’ en ‘pizza bestellen amsterdam noord’ kun je er wel vanuit gaan dat mensen in Amsterdam pizza willen bestellen. Deze specifiekere, vaak langere zoekopdrachten worden in de literatuur ook wel long tail keywords genoemd, waarbij ‘long tail‘ naar het lange einde van de grafiek verwijst (zie afbeelding 2). Er wordt gezegd dat deze zoekopdrachten samen 70% van het totale zoekvolume vormen. En nog belangrijker; deze specifiekere zoekopdrachten geven meer inzicht in waar mensen naar opzoek zijn. Het is daarom vaak een betere strategie om meerdere long tail zoekwoorden in je tekst te gebruiken, in plaats van enkele algemene zoekwoorden.

Longtail zoekopdrachten

Afbeelding 2. ‘Long tail’ zoekopdrachten hebben per opdracht een laag zoekvolume, maar vormen samen maar liefst 70% van het totale zoekvolume. Ook geven ze meer inzicht in wat mensen precies zoeken.

Schrijven

Heb je vastgesteld welke zoekwoorden mensen gebruiken om de website te vinden, dan kun je beginnen met het schrijven van teksten, en de zoekwoorden hierin verwerken. Dit zorgt ervoor dat de website hoger in de resultaten van zoekmachines komt als er op deze woorden wordt gezocht. Probeer de zoekwoorden meerdere malen in de tekst terug te laten komen. Enkele keren is genoeg, want het effect neemt met het aantal herhalingen af.

lightbulb3

Tip: Vaak lees je nog dat een hoge keyword density (het percentage zoekwoorden in een tekst) belangrijk is, maar dit wordt de laatste jaren juist steeds minder belangrijk. Meerdere keren een zoekwoord gebruiken is goed, maar het heel vaak herhalen van bepaalde woorden kan juist een negatief effect hebben. Bekijk dit filmpje van Matt Cutts van Google waarin hij dit toelicht.

 
Je schrijft natuurlijk niet alleen voor betere resultaten in zoekmachines. Even belangrijk is dat de teksten goed leesbaar blijven, mensen aanspreken, en overtuigen. Gebruik in je teksten de unique selling points van de organisatie waarvoor je schrijft en gebruik duidelijke call-to-actions. Voor een uitgebreidere toelichting en tips over de opbouw van een goede webpagina, lees mijn vorige blog artikel.

URL’s en Tags

De zoekwoorden in de tekst verwerken is niet genoeg. Laat de zoekwoorden ook terugkomen in de URL’s en verschillende tags voor een hogere positie in de resultaten van zoekmachines.

Stel je kiest een URL voor het bedrijf dat pizza’s bezorgt, dat we eerder al als voorbeeld namen. Laat deze dan bijvoorbeeld eindigen met: /pizza-bestellen-amsterdam

Gebruik in URL’s altijd verbindingsstreepjes als scheidingsteken tussen woorden (-), in plaats van underscores ( _ ), omdat zoekmachines het streepje als scheidingsteken beschouwen, en de underscore als verbindingsteken.

Hieronder staan de belangrijkste tags waarin je zoekwoorden kunt verwerken:

 • De <titel> tag: Gebruik je zoekwoorden in de titel van je pagina.
 • De <a href> tag: Verwerk ook zoekwoorden in de link tekst (ook wel ‘anchor text’ genoemd) van links die naar je pagina verwijzen.
 • De <img alt> tekst: Geef afbeeldingen altijd een alt tekst waarin je belangrijke zoekwoorden verwerkt.
 • De <h1>, <h2> en <h3> tags: verwerk zoekwoorden in de kopjes van je pagina. De <h1> tag is hier het belangrijkst.
 • De <meta description> tag is voor de ranking van een pagina in zoekmachines niet heel belangrijk. Wel is het verstandig om een aantrekkelijke en pakkende description te schrijven; dit is namelijk de tekst die mensen te zien krijgen als ze je website in de resultaten van zoekmachines zien staan. Verwerk je het zoekwoord in de meta description, dan wordt dit woord dikgedrukt in de zoekresultaten weergegeven.

Resultaten meten

Ben je klaar met je werkzaamheden dan kun je na verloop van tijd de resultaten gaan meten. Ten eerste wil je waarschijnlijk weten of je website hoger in de resultaten van zoekmachines verschijnt als er op bepaalde zoekwoorden wordt gezocht. Ben je de website voor een groot aantal zoekwoorden tegelijk aan het optimaliseren, dan wil je niet alle posities steeds handmatig opzoeken. Er zijn gelukkig verschillende programma’s waarmee je de posities snel kunt achterhalen. Er zijn relatief eenvoudige gratis programma’s, maar voor de wat uitgebreidere programma’s moet je meestal betalen.

AWR

Een programma als AWR (advanced web ranking) meet op welke positie je website staat in de zoekresultaten bij verschillende zoekopdrachten. Er wordt ook rekening gehouden met type zoekmachine, mobiele rankings en de locatie van gebruikers. Bron: advancedwebranking.com

Wat je nu nog niet weet is hoe vaak de website met je teksten in de zoekresultaten wordt vertoond en hoe vaak mensen deze aanklikken. Ook dit kun je met verschillende programma’s onderzoeken, al wordt het de laatste jaren steeds moeilijker gemaakt. Vanaf 2012 versleutelt Google de zoekresultaten steeds vaker, om, naar eigen zeggen, de privacy van de gebruikers te waarborgen. Hierdoor lees je in Google Analytics steeds vaker ‘not provided‘, waar eerder werd vermeld met welke zoekwoorden bezoekers naar een website kwamen. Het aantal woorden dat op deze manier niet beschikbaar wordt gemaakt neemt de afgelopen jaren gestaag toe. De Google Webmaster Tools geven echter nog wel inzicht in de meest voorkomende zoekopdrachten die gebruikt zijn door websitebezoekers. Je kunt bovendien de Webmaster Tools aan Google Analytics koppelen. Om Google Analytics te gebruiken moet je een tag op de pagina’s plaatsen die je wilt analyseren, en om de Web Master Tools te gebruiken moet je een bestandje naar de website uploaden. Je hebt dus in beide gevallen toestemming van de beheerder van de website nodig. Beide programma’s zijn gratis.

webmastertools

Afbeelding 4, klik om te vergroten. Met de Google Webmaster Tools kun je nog wel inzicht krijgen in het aantal vertoningen en het aantal klikken per zoekopdracht (de zoekopdrachten zijn bij dit voorbeeld grijs gemaakt, om de informatie niet openbaar te maken).

Misschien streef je er ten slotte ook naar om met behulp van betere teksten en betere resultaten in zoekmachines meer conversies te behalen. In dat geval kun je met Google Analytics heel eenvoudig conversies meten. Je kunt doelen instellen, zoals een ingevuld contactformulier of een aankoop van een product. Zodra een doel wordt bereikt, wordt deze door Google Analytics geteld als een conversie.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply